- först med nyheter om medicin

DNA-profilering kunde säkra var tredje utan primär tumör målinriktad behandling

ESMO: Var tredje patient utan en tydlig primär tumör skulle kunna få en mer effektiv målinriktad behandling med en DNA-profilering som avslöjar mutationsförändringar.

Det antyder en studie som i söndags presenterades (Abstrakt 1983PD_PR) på ESMO-kongressen i Barcelona där forskarna uppmanar onkologer att slopa den uppgivna inställning till cancer av okänd primärtumör (CUP).

”CUP (carcinoma of unknown primary, red.) är en smula paria för att folk inte förstår det och antar att det inte finns något att göra. Vi är tvungna till att ändra denna inställning och uppmuntra klinikerna till att titta efter och behandla orsakerna till varje patients sjukdom med hjälp av DNA-profilering," uppmanar professor Jeffrey Ross, Upstate Medical University, Syracuse, USA, förstaförfattare till undersökningen.

Resultaten visar att en utav tre patienter med CUP möjligtvis inte är tillräckligt behandlade med standard-kemoterapi men kunna vara lämpad för matchad för målinriktad behandling eller immunterapi baserad på DNA-förändringar i deras tumör.

"Standardbehandling for CUP har inte ändrats på årtionden så om vi kan ändra resultatet för en utav tre patienter med mätbara mutationer identifierat vid DNA-profilering kan det ha ett viktigt inflytande på CUP-terapi," säger professor Ross.

CUP påverkar ungefär en utav 15 patienter med cancer till trots av undersökningar för att försöka identifiera den primära tumören som cancern har spridit sig från. De ges därefter anti-cancerbehandling och/eller palliativ vård för att lindra symptom som härstammar från spridningen av deras cancer. Emellertid överlever bara ca. en utav 10 patienter i ett år.

En analys av 303 CUP-vävnadsprover insamlat 2018 användes avancerad teknologi till att söka efter DNA-förändringar och avslöjade att 32 procent kunna ha behandlats med de senaste läkemedlen.

Samme teknologi används nu i den pågående CUPISCO-studien där randomiserade patienter med CUP till individualiserad målinriktad behandling eller immunterapi baserad på genetiska ändringar i deras tumör eller till standard platinabaserad kemoterapi. De första resultaten förväntas inom de närmaste åren.

Behovet för en större förståelse av CUP-tumörbiologi och en bredare rad målinriktade terapier styrkes av de nedslående resultat av GEFCAPI 04-försöket som i lördags förmiddag presenterades (Abstrakt LBA15) på ESMO-kongressen.

Denna studie använde genexpressionsteknik för att identifiera den mest sannolika primära tumörkällan hos patienter med CUP. Emellertid kunde den bäst tillgängliga målinriktade och annan behandling som är skräddarsydd till primära tumörer inte förbättra sjukdomsförloppet eller överlevnad jämfört med standard platinabaserad kemoterapi.

”GEFCAPI 04-resultaten är nedslående men många av patienterna hade cancer i bukspottkörteln, gallsjukdom och andra former av cancer som är extremt svåra att behandla och som det inte finns målinriktade behandlingar för," förklarar professor Karim Fizazi, Institut Gustave Roussy, University of Paris Sud, Villejuif, Frankrike, och undersökningens försteförfattare.

"Hos ett litet antal patienter där det fanns misstanke om primära cancerformer som osannolikt skulle kunna svare på empirisk kemoterapi möjliggjorde molekylär testanvändning av ett målinriktat medel eller bättre skräddarsydd kemoterapi eller immunterapi. Men det var troligtvis inte nog för att göra skillnad i de samlade resultaten av underökningen," menar Karim Fizazi.

”Vi har användning för bättre tester – i synnerhet för de värsta cancerformerna – som inte avslöjar identiteten på varje patients primära tumör men också den detaljerade biologin för deras cancer och de potentiella målen för behandlingen. Dessutom har vi användning för bättre vapen för att angripa dessa mål. Det är inte tillräckligt att veta vad målen är vi ska vara i stånd till att göra något åt dem," konkluderade Fizazi.

I kommentarer till resultaten av de två presentationer betonade Dr. Harpreet Wasan, Hammersmith Hospital, Imperial College London, UK, viktigheten av ​​att förstå den grundläggande biologin av CUP och inte bara ursprunget av ​​den primära tumören.

”Klassificering av CUP på grundval av ett test som pekar på dess ursprungsplats är inte tillräckligt för att förbedra patientens resultat. Detta är otäcka tumörer som uppför sig mycket mer aggressivt och sprider sig mycket tidigare än en typisk tumör som är diagnosticerad på ett klart primärt ställe. Vi har därför användning för en bättre förståelse av biologin som driver CUP på de ställen där den hittas snarare än där den startade, så vi kan välja den mest relevanta målinriktade terapin," säger Wasan.

”Vi vet nu att en tredjedel av patienter med CUP kan få skräddarsydd behandling som redan är tillgänglig. Vi vet ännu inte om den tillgången förbättrar deras resultat och det är vad den mycket viktiga CUPISCO-studien är designad till att visa," betonar Wasan.

Chefer

Chefredaktör och ansvarig utgivare:

Kristian Lund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Chefredaktör:

Nina Vedel-Petersen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Chefredaktör Sverige

Ingela Loell
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kommersiell chef

Marianne Østergaard
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kundansvarig, Sverige
Annika Östholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

 

Redaktion

Nordisk redaktionschef

Bo Karl Christensen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Journalister

Ann Fernholm
Madeleine Salomon
Marie Skoglund
Per Westergård
Sara Nilsson