- först med nyheter om medicin

Forskare har identifierat tidiga förändringar i BRCA1-positiva bröstceller

BRCA1-positiva bröstceller verkar genomgå förändringar en tid innan de förvandlas till cancer, vilket kan bidra till med att identifiera vilka kvinnor som kan dra nytta av förebyggande kirurgi. Det visar studier gjorda främst på möss.

Resultaten har publicerats i tidskriften Nature Communications. 

I den första delen av studien analyserade forskarna bröstvävnad hos möss i olika åldrar som bar BRCA1-mutationen. Delstudien visade att BRCA1-bröstceller genomgår identifierbara förändringar innan de blir till cancerceller.

I den andra del av studien analyserade forskarna bröstceller från 12 kvinnor som hade en BRCA1-mutation och som genomgått förebyggande operation. Teamet fann att endast fyra av de 12 kvinnorna hade mätbara nivåer av markörer för tidiga stadier av cancer. Detta tyder på att majoriteten av kvinnorna inte riskerade att vara på väg till tumörutveckling vid tidpunkten när de genomgick en operation och möjligen hade de kunnat väntat eller helt undvikit operation. 

Baserat på deras resultat föreslår forskarna att kvinnor med BRCA1-mutationer i framtiden kan screenas för tidiga förändringar innan de beslutar om förebyggande operation.

- Upptäckten av BRCA-mutationer gav välbehövliga svar till familjer med en stark historia av bröstcancer. Dock ställs kvinnorna som bär BRCA-mutationen och som ännu inte utvecklat bröstcancer inför ett oerhört svårt dilemma, säger Michelle Mitchell, VD för Cancer Research UK, som har stöttat studien, i ett pressmeddelande.

Hon tillägger:

- Det här är fascinerande forskning, och vi ser fram emot att se nästa steg, som kan innebära att läkare i framtiden kan upptäcka om kvinnor som bär dessa mutationer har bröstceller som beter sig annorlunda. Upptäckten kan innebära ett stort genombrott  eftersom kvinnorna kanske inte kommer att behöva förebyggande kirurgi senare i livet eller ens någon alls.

Chefredaktör och ansvarig utgivare:

Kristian Lund
kristian@onkologisktidskrift.se

Chefredaktör:

Nina Vedel-Petersen
nina@onkologisktidskrift.se

Kommersiell chef

Benjamin Müller
benjamin@onkologisktidskrift.se

Kontakt och information

Annonser

Personuppgiftspolicy

Cookiepolicy

Kontaktinfo

Prenumerera
birgitte@onkologisktidskrift.se

Skicka e-post till redaktionen

Skicka e-post till Nytt om namn