- först med nyheter om medicin

Fem minuters antikroppsbehandling mot HER2+ bröstcancer införs i England

En injektion med läkemedlet Phesgo (pertuzumab og trastuzumab) införs som behandling mot HER2+ positiv bröstcancer i hela England.

Phesgo är en ny läkemedelskombination av de två preparaten Perjeta (pertuzumab) och Herceptin (trastuzumab), som vanligtvis ges som separata IV-infusioner. Genom att kombinera behandlingarna minskas tiden som bröstcancerpatienter tillbringar på sjukhuset från 2,5 timmar till bara fem minuter. Detta meddelar den engelska hälsovårdsmyndigheten, NHS, i ett pressmeddelande.

Behandlingen kommer att erbjudas kvinnor med HER2+ bröstcancer, som utgör omkring 15 procent av alla med bröstcancer i England, och kan kombineras med kemoterapi eller ges som monoterapi.

NHS bemärker att den fem minuter långa injektionsbehandlingen dessutom ”reducerar COVID-infektionsrisken for cancerpatienter markant genom att minska tiden på sjukhuset och frigöra tid till klinisk personal på kemoterapiavsnitten.”

"Godkännande av [Phesgo] är bra nyheter eftersom tusentals kvinnor med HER2+ bröstcancer nu kommer att dra nytta av en snabbare och vänligare behandlingsmetod," säger Delyth Morgan, administrerande direktör i föreningen Breast Cancer Now, i pressmeddelandet från NHS.

”Genom att minska den tid patienterna behöver på sjukhuset, lovar denna effektivare behandlingsmetod också att frigöra dyrbar tid för sjukvårdspersonalen, i en tid när NHS redan är under hittills osedd belastning på grund av COVID-19.”

"Vi hoppas att beslutsfattarna från Roche och NHS samarbetar för att se till att Phesgo snabbt görs tillgängligt över hela Storbritannien så att ännu fler patienter och vårdpersonal kan dra nytta av det", avslutar hon.

Chefredaktör och ansvarig utgivare:

Kristian Lund
kristian@onkologisktidskrift.se

Chefredaktör:

Nina Vedel-Petersen
nina@onkologisktidskrift.se

Kommersiell chef

Benjamin Müller
benjamin@onkologisktidskrift.se

Kontakt och information

Annonser

Personuppgiftspolicy

Cookiepolicy

Kontaktinfo

Prenumerera
birgitte@onkologisktidskrift.se

Skicka e-post till redaktionen

Skicka e-post till Nytt om namn