Cancerceller ändrar storlek för att överleva
Ny forskning visar att cancerceller kan krympa eller öka i storlek för att motstå behandling. Upptäckten möjliggör bättre förutsägelser om hur cancerpatienter responderar på olika behandlingar baserat på en analys av cancercellernas storlek.
I den nya studien, som publicerats i Science Advances, kombinerade forskare vid Institute of Cancer Research i London en ny och innovativ bildanalys med analys av DNA och proteiner i miljontals hudcancerceller för att studera hur cellerna kontrollerade sin storlek. Med hjälp av matematiska algoritmer applicerade på stora mängder data om DNA och proteiner undersökte forskarna skillnaderna i storlek och form hos hudcancerceller med mutationer i generna BRAF och NRAS.
Resultaten visade bland annat att BRAF-muterade cancerceller var små, medan NRAS-muterade cancerceller var mycket större. Läkemedelsresistenta NRAS-celler var ännu större. Mindre celler verkade kunna tolerera högre nivåer av DNA-skador eftersom de hade en hög koncentration av proteiner som reparerar DNA, såsom PARP-, BRCA1- eller ATM1-proteiner. Därför kan cellerna vara mer sårbara för till exempel PARP-hämmare, särskilt i kombination med DNA-skadande behandling såsom kemoterapi, menar forskarna.
Däremot hade de större NRAS-muterade cancercellerna ackumulerade DNA-skador och -mutationer. Dessa större celler var inte lika beroende av DNA-reparation, vilket kan innebära att behandling med kemoterapi och PARP-hämmare inte är lika effektivt, anser forskarna. Däremot kan större cancerceller möjligtvis svara bättre på immunterapi eftersom det större antalet mutationer kan få cellerna att se mer främmande ut för kroppen, enligt forskarna.
Även om studien fokuserade på hudcancerceller tror forskarna att cellers förmåga att ändra storlek och deras inverkan på behandlingssvaret är gemensam för flera cancerformer. De har redan identifierat liknande mekanismer vid bröstcancer och undersöker nu om resultaten kan gälla även vid huvud- och halscancer.
Forskarna anser att deras resultat har kliniskt potential då patologer genom att analysera cancercellers storlek kan förutsäga ett läkemedels effektivitet. I framtiden kan även artificiell intelligens användas för att göra en snabb bedömning av cancercellers storlek och därmed av de behandlingar som mest sannolikt kommer att fungera. Forskarna hoppas också på att deras upptäckt ska leda till nya behandlingsstrategier som till exempel att skapa läkemedel som riktar sig mot de proteiner som reglerar cellstorleken.
- Skapad