Skip to main content

- först med nyheter om medicin

Ukrainska cancerläkare: Stoppa allt forskningssamarbete med Ryssland

Flera onkologiska och hematologiska centra har bombats i Ukraina och läkare tvingas behandla sina patienter i källare och härbärgen med hjälp av de få behandlingsmöjligheter som finns kvar. All form av onkologiskt samarbete med Ryssland och Vitryssland bör omedelbart stoppas. 

Detta skriver ukrainska cancerläkare från bland annat National Cancer Institute i Kiev i ett öppet brev riktat till de stora europeiska hematologiska och onkologiska organisationerna bland annat ESMO.

- Flera onkologiska centra har attackerats. Jag har inga ord för det, säger den onkologiska hematologen Tetiana Skrypets till The Cancer Letter. Hon är medförfattare till brevet och har tidigare varit knuten till Ukrainas nationella cancerinstitut, men är nu doktorand i Italien.

Brevet har delats på Twitter tillsammans med bilder från källare och härbärgen där läkare nu försöker behandla sina patienter med de medel som står till deras förfogande.

I brevet skriver onkologerna att deras möjligheter att behandla sina patienter är «extremt begränsade». 

«Extremt betyder extremt! Onkologiska och hematologiska avdelningar har slutat ta in nya patienter», skriver de och förklarar att detta beror på två huvudorsaker:

För det första har patienterna inte längre tillgång till behandling eftersom ryska trupper blockerat tillgången till flera städer och sjukhus. För det andra har de ukrainska sjukhus som inte redan bombats i bitar förvandlats till militärsjukhus som behandlar skadade soldater och civila. 

- I grund och botten kan vi inte ge dem någon behandling, säger Oleksandr Stakhovskyi. Han är onkologisk kirurg vid Ukrainas nationella cancerinstitut i Kiev. 

- Vi skriver ut nästan alla patienter. Vi har fortfarande två eller tre patienter, kanske upp till tio, som inte kan åka hem eftersom deras hem har förstörts, fortsätter han. 

I miljonstaden Mariupol, som har varit under belägring i över en vecka råder det också brist på cancerläkemedel, skriver Internationella Röda Korset på Twitter. 

Benmärgstransplantation i källaren

Redan den 26 februari började ryssarna bomba de ukrainska sjukhusen, skriver onkologerna. Sedan dess har det förekommit flera fall av bomattacker mot onkologiska centra. The Washington Post har granskat oberoende foto- och videodokumentation med mera, och de drar slutsatsen att det har skett totalt nio bombningar av ukrainska sjukhus inklusive cancersjukhusen Mykolaiv och Melitopol. 

Ett antal ukrainska barn med cancer har dock evakuerats för behandling i andra europeiska länder och de första har precis anlänt till England där de nu får behandling, skriver den engelske regering.

De ukrainska myndigheterna har också bett de skandinaviska myndigheterna om hjälp med att behandla barn med cancer. Flera sjukhus har redan gått med på att ta emot de ukrainska barnen.

Dock finns det fortfarande unga människor med cancer kvar i Ukraina som för närvarande får behandling, inklusive benmärgstransplantation, i källare under sjukhusen inklusive Ohmatdyt i Kiev, skriver The Cancer Letter.

Stoppa allt samarbete med Ryssland

För att sätta press på Rysslands regering uppmanar ukrainska läkare det internationella onkologisamfundet att stoppa allt samarbete och ställa in alla gemensamt arrangerade evenemang i Ryssland och Vitryssland, samt att stryka onkologiska avdelningar i dessa två länder från internationella kliniska studier. 

«Varje åtgärd kommer att stödja den globala responsen på den ryska federationens upprörande och vansinniga handlingar mot folket i Ukraina och kommer att rädda livet på våra patienter.»

Chefer

Chefredaktör och ansvarig utgivare:

Kristian Lund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Chefredaktör:

Nina Vedel-Petersen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Kommersiell chef

Marianne Østergaard
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kundansvarig, Sverige
Annika Östholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

 

Redaktion

Nordisk redaktionschef

Bo Karl Christensen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Journalister

Ann Fernholm
Madeleine Salomon
Marie Skoglund
Per Westergård
Sara Nilsson