Skip to main content

- först med nyheter om medicin

Studie motbeviser tidigare konsensus: Kvinnor kan bli gravida och föda friska barn efter alloHCT

Trots behandlingsrelaterade fertilitetsutmaningar är det möjligt för kvinnliga cancerpatienter att bli gravida och föda friska barn efter att ha genomgått en allogen hematopoetisk stamcellstransplantation (alloHCT), visar en ny studie.

Den nya retrospektiva studien motbevisar den tidigare konsensusen inom området att det i stort sett är omöjligt för kvinnor att bli gravida efter alloHCT. Samtidigt betonar resultaten att det finns ett behov av mer och bättre fertilitetsrådgivning till dessa kvinnor.

- Studiens resultat visar att kvinnor som har fått alloHCT kan uppnå framgångsrika och säkra graviditeter. Resultaten bör bidra till att främja rådgivningen av unga kvinnor i fertil ålder samt öka deras medvetenhet om – och möjligheten att finansiera olika ART-tekniker (assisterade reproduktionstekniker, red.) – så att de kan få ett normalt liv efter alloHCT, uttalar Katja Sockel, överläkare vid University Hospital Carl Gustav Carus Dresden i Tyskland i ett pressmeddelande på det amerikanska hematologiska sällskapet ASHs webbplats.

Hon är försteförfattare till studien, som nyligen publicerades i Blood. Studien är den största hittills som har undersökt fertilitetsutmaningar hos kvinnliga patienter som har genomgått alloHCT.

Genvänder konsensus

Förbättringar i administrationen av alloHCT har lett till att allt fler alloHCT-mottagare – särskilt yngre vuxna – idag blir långtidsoverlevare. Transplantationsrelaterad morbiditet, längre tids medicinbruk, tidigare helkroppsbestrålning och intensiv kemoterapi utgör dock fortfarande betydande fertilitetsutmaningar.

Den nya studien har analyserat data från det tyska stamcellstransplantationsregistret med syfte att uppskatta graviditets- och födelsefrekvenser samt bestämma riskfaktorer för 2.654 kvinnliga patienter i åldern 18 till 40 år som har genomgått alloHCT.

Data visar att 50 kvinnor rapporterade om 74 graviditeter, varav 57 resulterade i levande födslar. Sammanlagt var den levande födelsefrekvensen 78 procent jämfört med den tyska bakgrundsbefolkningen. Det tog median 4,7 år från alloHCT tills kvinnorna blev gravida för första gången. Sannolikheten för att bli gravid var positivt korrelerad med kvinnor som var mellan 18 och 35 år när de fick alloHCT med en medianålder på 29,6 år. 72 procent av graviditeterna var spontana, medan de återstående 28 procenten uppnåddes genom ART.

Även om den årliga födelsefrekvensen bland alloHCT-mottagarna var mer än sex gånger lägre än födelsefrekvensen i bakgrundsbefolkningen i Tyskland, så bidrar studien till att motbevisa konsensus om att det inte är möjligt att bli gravid efter alloHCT, enligt abstractet.

Inga fler komplikationer

Kvinnor som hade fått ett mindre intensivt konditioneringsregime inför alloHCT, kvinnor som fått alloHCT för en icke-malign cancersjukdom och kvinnor som inte hade mottagit eller som hade fått en lägre dos helkroppsbestrålning hade större sannolikhet för en fullgången graviditet i första försöket.

Graviditetskomplikationer uppstod under 25 av 52 graviditeter. De vanligaste komplikationerna var vaskulära, inklusive havandeskapsförgiftning, ödem och hypertension. Komplikationsfrekvensen var inte högre än i bakgrundsbefolkningen.

Det var möjligt att analysera data från totalt 44 foster, och data visar att fostren inte hade en ökad förekomst av sjukdomar eller utvecklingsförseningar. Förekomsten av för tidiga födslar (födelse före vecka 37) var dock ökad för kvinnor som hade genomgått alloHCT. Detsamma gällde låg födelsevikt (1.500-2.500 g).

Studien har inte inkluderat information om kvinnornas ovariefunktion eller nivåer av anti-Müllerskt hormon före alloHCT, vilket utgör en begränsning av studien. Dessutom var studien beroende av självrapporterade uppgifter om graviditeter och födslar, vilket medför en risk för att inte alla misslyckade graviditeter har rapporterats. Slutligen var det inte alla former av ART som var tillgängliga för kvinnorna under den årtionden långa studieperioden.

  • Skapad

Chefer

Chefredaktör och ansvarig utgivare:

Kristian Lund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Chefredaktör:

Nina Vedel-Petersen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Kommersiell chef

Marianne Østergaard
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kundansvarig, Sverige
Annika Östholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

 

Redaktion

Nordisk redaktionschef

Bo Karl Christensen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Journalister

Ann Fernholm
Madeleine Salomon
Marie Skoglund
Per Westergård
Sara Nilsson