Skip to main content

- först med nyheter om medicin

Multinationellt projekt ska öka lungcancerscreeningen i Europa

Ett banbrytande nytt hälsoprojekt från EU skall underlätta implementeringen av program och bryta ner barriärer för lungcancerscreeningen i hela Europa.

Det nya projektet går under namnet ”Stärkande av screeningen för lungcancer i Europa” (SOLACE) och skall bryta ner barriärerna för screening och säkerställa att människor som befinner sig i utkanten av sociala och ekonomiska befolkningsgrupper ska få tillgång till screeningen.

”SOLACE skall ge en omfattande riktlinje för start av program för lungcancerscreening med den senaste kvaliteten och höja deltagarantalet. Typiska fel kan undvikas och den förväntade levnadstiden höjas” säger Hans-Ulrich Kauczor, som är vetenskaplig koordinator för SOLACE-projektet, i ett pressemeddelande.

SOLACE-projektet lanserades den 1 april 2023 och kommer att pågå under tre år. Det är en del av EU-programmet ‘Europa's Beating Cancer Plan’, som lanserades genom ‘EU4Health’, som är ett visionsprogram om ett hälsosammare Europa 2021-2027. Den nya Eu-förordningen om cancerscreening uppmanar medlemsstaterna till att undersöka effektiviteten hos lågdos Computed Tomography-skanningar (LDCT) för screening av personer med ökad risk för lungcancer. Dessutom stöder det EU-finansierade projektet medlemsstaterna med implementering och kommer att leverera personliga verktygslådor till nationella och regionala center för att underlätta implementeringen av lungcancerscreeningsprogram i hela EU med särskilt fokus på grupper som löper högre risk. 

Olikhet i hälsa och rökning

En av orsakerna till att några europeer i riskgruppen inte har tillgång till lungcancerscreening är olikhet i hälsa. Faktorer som till exempel rökning kan vara mer utbredda i dessa grupper vilket försämrar risken för lungcancer ytterligare.

”Ett av huvudproblemen med lungcancer är stigmatisering. Vi måste förändra hur vi förhåller oss till människor som lider av lungcancer sett från en samhällsmässig synpunkt. SOLACE-projektet kan verkligen ändra det och ta bort stigmatiseringen av patienterna,” säger kroatiske Ivica Belina, medlem av European Lung Foundation Lung Cancer Patient Advisory Group, i pressmeddelandet.

De första pilotprogrammen påbörjas i tio EU-länder och många av programmen kommer att pågå i avsides belägna områden som har särskilda krav på grund av avstånden till sjukhus. Som en del av projektet vill SOLACE erbjuda transporterbara eller mobila screeningenheter.

”Vi har bevisen, vi har den politiska viljan genom ’Europa’s Beating Cancer Plan’ och med SOLACE-projektet har vi medlen att kunna öka och stärka programmen för lungcancerscreening i hela EU”, sade Torsten Blum, professor i invärtes medicin och lungmedicin samt medlem av SOLACE-koordinationsteam vid lanseringen av SOLACE.

Chefer

Chefredaktör och ansvarig utgivare:

Kristian Lund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Chefredaktör:

Nina Vedel-Petersen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Kommersiell chef

Marianne Østergaard
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kundansvarig, Sverige
Annika Östholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

 

Redaktion

Nordisk redaktionschef

Bo Karl Christensen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Journalister

Ann Fernholm
Madeleine Salomon
Marie Skoglund
Per Westergård
Sara Nilsson