Liso-cel är en kostnadseffektiv behandling för DLBCL
Det är kostnadseffektivt att behandla patienter med recidiverande eller refraktärt diffust stort B-cellslymfom (DLBCL) med CAR-T-cellsterapin Breyanzi (lisocabtagene maraleucel, liso-cel) i andra hand, visar en ny studie.
Studien är den första studien hittills som har inkluderat både sjukvårdskostnader, samhällelig produktivitetsförlust och livskvalitet i bedömningen av kostnadseffektiviteten av CAR-T-cellterapi. Den nya studien publiceras i Blood Advances.
– I studien har vi inkluderat de - ofta förbisedda - samhällskostnaderna förknippade med cancerbehandling. Dessa försummas vanligtvis i kostnadseffektivitetsanalyser som enbart fokuserar på hälsosektorrelaterade utgifter. (...)Behandlingar som förbättrar livskvaliteten gynnar inte bara patienterna, de minskar också bredare samhälleliga kostnader, vilket är en viktig aspekt av vår kostnadseffektivitetsutvärdering, säger studieförfattaren Abou-el-Enein, docent i medicin vid Keck School of Medicine vid University of Southern California i en artikel på webbplatsen för American Society of Hematology ASH.
Liso-cel har godkänts för behandling av andra linjens DLBCL i USA sedan 2022, men sedan FDA:s godkännande har produktens kosteffektivitet diskuterats bland onkologer. Och debatten har rasat särskilt under 2023, när priset på liso-cel har stigit avsevärt från 410 300 USD per behandling 2022 till 444 227 USD per behandling 2023.
Behöver hålla nere kostnaderna
I studien utförde forskarna en kostnadseffektivitetsanalys av lysocel som behandling för patienter med återfall eller refraktär DLBCL med hjälp av en stratifierad överlevnadsmodell, som bedömer kostnadseffektiviteten av medicinska behandlingar över sjukdomsstadier.
Analysen visar att DLBCL-patienter behandlade med liso-cel hade en medellivslängd på 5,34 år jämfört med 2,47 år med standardbehandling (SOC). Patienterna fick 3,64 kvalitetsjusterade levnadsår (QALY) med liso-cel mot 1,62 QALY med SOC. Kostnadseffektiviteten för liso-cel mätt med ICER var $99 669 per QALY i hälsosektorsammanhang och $68 212 i ett samhälleligt sammanhang. ICER utvärderar den extra kostnaden som krävs för varje uppnådd QALY förutsatt att samhället är villig att betala upp till $100 000 per QALY. I artikeln dras slutsatsen att "liso-cel är en kostnadseffektiv behandling som håller sig under $100 000 per QALY-gränsen".
Studien är modellerad efter resultat från registreringsstudien TRANSFORM. Patienterna i studien hade en medianålder på 60 år, majoriteten var män och alla hade fått återfall vid initial behandling inom de första 12 månaderna. Liso-cel administrerades i enlighet med hur behandlingen administrerades i TRANSFORM.
Långtidsdata saknas
Direkta medicinska kostnader i analysen inkluderade CAR-T-cellterapiprocedurer, kemoterapi, stamcellstransplantation, sjukhusvistelser, löpande övervakning, behandling av progression, palliativ vård och behandling av biverkningar. Kostnaderna utvärderades baserat på publicerad litteratur och datauppsättningar från verkliga världen. Samhällskostnaderna inkluderade produktivitetsförlust, inklusive förlust av arbetsmarknadsinkomster, värde av obetald produktivitet, hushållsaktiviteter samt resekostnader.
När det gäller dödlighetsrelaterade förlorade intäkter var liso-cel förknippad med en kostnadsförlust på 110 608 $, medan förlusten var 156 362 $ för SOC. Dessutom var obetalda produktivitetsförluster såväl som okompenserade hushållskostnader jämförelsevis lägre med liso-cel jämfört med SOC.
En begränsning av studien är att den inte inkluderade långtidsuppföljningsdata. Dessutom visade scenarioanalyser att det kan vara utmanande att upprätthålla kostnadseffektivitet med liso-cel under $100 000 per QALY-tröskel. "Det visar att det finns ett uttalat behov av att hantera kostnaderna för liso-cel för att säkerställa överkomlighet och ekonomisk hållbarhet", står det i artikeln.