Skip to main content

- först med nyheter om medicin

GLP-1-analoger visar ingen ökad risk för tyreoideacancer

Läkemedel av typen GLP-1-receptoragonister (GLP-1-RA) för behandling av typ 2-diabetes och obesitas ökar inte risken för tyreoideacancer. Det framgår av en omfattande skandinavisk studie vid Karolinska Institutet, där ny data inte stöder tidigare farhågor om ett samband.

GLP-1-RA sänker glukosnivåerna och hämmar aptiten. Läkemedlen används i första hand för att behandla typ 2-diabetes, men även användningen vid obesitas ökar stadigt. Tidigare forskning har antytt att läkemedlen kan vara förknippade med en ökad risk för tumörer i sköldkörteln.

Däribland en fransk studie GLP-1 Receptor Agonists and the Risk of Thyroid Cancer, där forskare vid Univeristé de Bordeaux tittat på biverkningsdata och upptäckt att det kan finnas en koppling mellan GLP-1 och ökad risk för tyreoideacancer. Även studier på råttor som fått en hög dos GLP-1-analoger har visat ökad risk.

- Dessa studier har haft begränsningar, både vad gäller data och metodik och det har rått en osäkerhet kring denna biverkning, säger Peter Ueda, biträdande lektor vid institutionen för medicin, Karolinska Institutet.

Han är en av forskarna bakom den skandinaviska studien Glucagon-like peptide 1 receptor agonist use and risk of thyroid cancer: Scandinavian cohort study som publicerats i British Medical Journal BMJ .

Analyserat stora mängder data

De svenska forskarna har analyserat nationella registerdata för 145 410 patienter från Sverige, Norge och Danmark som behandlats med GLP-1 -analoger samt 291 667 patienter som fått DPP4-hämmare för sin diabetes.

Utifrån resultaten har man inte sett någon ökning av tyreoideacancer. Risken att drabbas av denna cancerform jämfördes mellan de bägge grupperna med en uppföljningstid på 3,9 år. GLP-1-analoger jämfördes även med en grupp som behandlades med SGLT-2-hämmare. Inte heller här sågs en förhöjd risk. Av dem som behandlats med GLP-1-analoger drabbades 76 patienter av tumör i sköldkörteln. I gruppen som fick DPP4-hämmare utvecklade 184 patienter tyreoideacancer.

Resultaten var konsekventa även i jämförelsen mellan GLP-1-behandling och SGLT-2-hämmare.

Kan finnas riskgrupper

Peter Ueda vill dock vara försiktig och påpekar att man inte kan veta om vissa typer av tyreoideacancer i mindre patientgrupper kan ha en högre risk.

- Det kan till exempel gälla personer med hög medfödd risk för medullär cancer i sköldkörteln. Enligt kliniska rekommendationer avråds idag dessa patienter från att använda läkemedlen, säger han.

I den svenska studien har man tittat på samtliga patienter som behandlats med GLP-1-analoger utan att ha funnit en förhöjd risk.

- Under studieperioden är det väldigt få personer som insjuknat i tyreoideacancer. Generellt kan man säga att patienter som behandlas med den här typen av läkemedel antingen har typ 2-diabetes eller är överviktiga. Det är risker man bör oroa sig mer för än att läkemedlen ska ge cancer, säger Peter Ueda.

  • Skapad

Chefer

Chefredaktör och ansvarig utgivare:

Kristian Lund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Chefredaktör:

Nina Vedel-Petersen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Kommersiell chef

Marianne Østergaard
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kundansvarig, Sverige
Annika Östholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

 

Redaktion

Nordisk redaktionschef

Bo Karl Christensen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Journalister

Ann Fernholm
Madeleine Salomon
Marie Skoglund
Per Westergård
Sara Nilsson