Cancerfonden: Stora regionala skillnader i screening för tjock- och ändtarmscancer
Sveriges regioner borde kalla personer 60-74 år till screening för tjock- och ändtarmscancer, rekommenderar Socialstyrelsen. Men Cancerfondens kartläggning visar på stora regionala skillnader där det kan skilja över tio år mellan införande.
– Att vi har så stora regionala skillnader trots att Socialstyrelsens rekommendation kom 2014, kan inte ses som annat än ett misslyckande, säger Ulrica Sundholm. Hon är chef för kunskap och stöd på Cancerfonden.
2014 rekommenderade Socialstyrelsen Sveriges alla regioner att kalla alla 60–74-åringar i landet till screening för tjock- och ändtarmscancer vartannat år. Något som skulle kunna rädda omkring 300 liv om året, skriver Cancerfonden. Det skulle även innebära att färre patienter drabbas av allvarlig sjukdom och onödigt lidande.
Men Cancerfondens kartläggning visar stora regionala skillnader.
Bland de regioner som är snabbast att nå full kapacitet är region Dalarna (2021–2024), Gävleborg (2022–2025) och Västerbotten (2022–2025).
I Västra Götaland kommer screeningprogrammet vara utbyggt först 2028, enligt tillgängliga uppgifter. Det innebär att det kommer ha tagit hela 14 år från det att Socialstyrelsen rekommenderade alla regioner att införa programmet 2014 till att det blir verklighet i hela landet.
– Det är glädjande att många regioner nu äntligen är igång, det kommer både rädda liv och minska personligt lidande. Men det måste finnas förutsättningar att mycket snabbare införa nya screeningprogram och följa rekommendationer som kommer framöver, säger Ulrika Sundholm.
– Menar våra beslutsfattare allvar med en jämlik cancervård anser vi att man måste ta ett nationellt ansvar för att de nationella screeningprogrammen införs och efterlevs på samma villkor i hela landet. Istället för som nu, när det är upp till varje enskild region.