Skip to main content

- först med nyheter om medicin

Mindre kirurgi ger bättre livskvalitet för vissa bröstcancerpatienter

SABCS: För patienter med kliniskt körtelnegativ bröstcancer är det riskfritt att avstå från en axillutrymning. Det gör att allvarliga biverkningar blir färre, och därmed ökad livskvalitet för patienterna.

Det visar studien SENOMAC som presenterades på den amerikanske brystkreftkongressen SABCS 2023 (abstract #GS03-12).

I studien har 2766 personer med bröstcancer utan tecken på spridning till armhålans lymfkörtlar fått antingen standardbehandling med kirurgisk axillutrymning eller sluppit denna och i stället fått strålbehandling mot lymfkörtlarna. Syftet var dels att undersöka om den sjukdomsfria överlevnaden kunde upprätthållas trots mindre kirurgi, dels att studera patienternas långsiktiga livskvalitet och armmorbiditet.

Resultatet, som redovisades på SABCS, är att det inte fanns någon skillnad i recidivfri överlevnad mellan grupperna. Däremot hade gruppen som inte gjorde någon axillutrymning bättre självrapporterad armfunktion.

– Förhoppningen var att vi skulle kunna bekräfta de tidigare indikationerna om att patienternas överlevnad inte försämras om man inte tar bort ytterligare lymfkörtlar om upp till två portvaktskörtlar innehåll makrometasas, säger Jana de Boniface, överläkare vid kirurgkliniken på Bröstcentrum, Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och forskare vid Karolinska Institutet samt ansvarig för studien SENOMAC.

Att antagandet stämde kunde hon visa under sin presentation på SABCS.

De 2700 deltagarna i studien, från fem olika länder, randomiserades till att antingen genomgå axillkirurgi eller inte. I övrigt fick de sedvanlig behandling, vilket för nästa alla deltagare innebar både strålbehandling mot lymfkörtlar och även kemoterapi och/eller antihormonell behandling.

– Vi kan nu med stor säkerhet säga att det inte är någon skillnad i recidivfri överlevnad mellan de två huvudgrupperna. Det är egentligen studiens sekundära endpoint men det kommer att dröja några extra är innan vi kan redovisa den totala överlevnaden som är primär endpoint.

Likvärdiga resultat i subgrupper

Även på subgruppnivå är resultaten likvärdiga. Det är bara för gruppen män med bröstcancer som underlaget har varit för litet för att det ska vara möjligt att fastslå ett resultat.

– Styrkan med studien är att vi har haft en bra fördelning mellan olika grupper, till exempel är 40 procent av deltagarna över 65 år. Och nästan 1000 personer som har genomgått en mastektomi.

Även de allvarliga besvären har minskat i gruppen som slapp göra en axillutrymning.

– I en tidigare publikation på armfunktionen efter ett år hade 13 procent av dem som gjort en axillutrymning allvarliga besvär men bara 3,7 procent av dem som inte hade gjort ingreppet. Det är bra, vi ska ju inte utföra kirurgi som inte bidrar till en ökad överlevnad utan bara leder till att patienterna får besvär under resten av sina liv.

Resultat från internationella snarlika studier samt från SENOMAC-studien har lett till att antalet axillutrymningar har minskat i Sverige.

– Minskningen under de senaste åren är påtaglig, och det även bland mastektomipatienter där det länge fanns en tvekan om vi skulle kunna ersätta kirurgi med strålbehandling. Nu ställer vi oss i stället frågan om vad som händer om vi inte strålbehandlar?

Det kommer Jana de Boniface och hennes forskarkollegor att titta på i en ny studie.

SABCS

Chefer

Chefredaktör och ansvarig utgivare:

Kristian Lund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Chefredaktör:

Nina Vedel-Petersen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Kommersiell chef

Marianne Østergaard
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kundansvarig, Sverige
Annika Östholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

 

Redaktion

Nordisk redaktionschef

Bo Karl Christensen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Journalister

Ann Fernholm
Madeleine Salomon
Marie Skoglund
Per Westergård
Sara Nilsson