Immunterapi plus kemo förbättrar PFS vid framskriden livmodercancer
Att lägga till Keytruda (pembrolizumab) till kemoterapi förbättrar progressionsfri överlevnad (PFS) för kvinnor med framskriden eller återkommande livmodercancer. Det visar de första resultaten från en fas III-studie.
Studien, med titeln NRG-GY018, presenterades som ett Late Breaking-abstrakt vid årsmötet för Society of Gynecologic Oncology i slutet av mars och publicerades i New England Journal of Medicine.
I studien jämfördes pembrolizumab i kombination med standardkemoterapi följt av underhållsbehandling med Keytruda med placebo i kombination med kemoterapi följt av placebo. Totalt deltog 816 kvinnor med stadium III-IV eller återkommande livmodercancer i studien. Kvinnorna delades in i två patientkohorter: missmatch repair deficient (dMMR) och mismatch repair proficient (pMMR). Patienterna randomiserades till antingen pembrolizumab kombinerat med karboplatin och paklitaxel (i sex cykler var tredje vecka) följt av upprätthållande med pembrolizumab (i upp till fjorton cykler var sjätte vecka) eller placebo i kombination med karboplatin och paklitaxel följt av placebounderhåll.
I pMMR-kohorten, som bestod av 591 utvärderbara patienter, reducerade Keytruda-kuren (vid en genomsnittlig uppföljning på 7,9 månader) signifikant risken för sjukdomsprogression eller död med 46 procent (HR = 0,54 [95 procent CI, 0,41 -0,71) p<0,00001) jämfört med enbart kemoterapi. Median-PFS var 13,1 månader (95 procent CI, 10,5-18,8) för pembrolizumab-kuren, medan PFS för enbart kemoterapi var 8,7 månader (95 procent CI, 8,4-10,7).
I dMMR-kohorten bestående av 225 utvärderbara patienter minskade, vid en medianuppföljning på 12 månader, pembrolizumabkuren signifikant risken för sjukdomsprogression eller död med 70 procent (HR = 0,30 [95 procent CI, 0,19-0,48]; p < 0,00001) jämfört med enbart kemoterapi. Median-PFS nåddes inte för Keytruda-kuren men var 7,6 månader för enbart kemoterapi.
Nästa steg är att undersöka de sekundära effektmåtten i NRG-GY018-studien, inklusive total överlevnad (OS) och livskvalitetsresultat (PRO).