Skip to main content

- först med nyheter om medicin

Radiofrekvensablation kan ersätta kirurgi hos patienter med levercancer i ett tidigt stadium

ASCO: Det har ingen betydelse för den totala- och sjukdomsfria överlevnaden om patienter med levercancer i ett tidigt stadium opereras eller behandlas med radiofrekvensablation (RFA).

Detta visar nya långtidsdata från den japanska SURF-studien. 

SURF-studien består av en randomiserad del och en icke-randomiserad prospektiv observationsdel. Båda delarna av studien når samma slutsats: behandling av patienter med levercancer i ett tidigt stadium, som antingen behandlas med kirurgi eller RFA, ger ingen skillnad i total överlevnad (OS) eller sjukdomsfri överlevnad (RFS). 

”Våra fynd har inneburit att vi har ändrat den senaste versionen av de japanska kliniska riktlinjerna för levercancer. Före studien rekommenderade våra riktlinjer, baserat på nationella japanska registerdata, att den största andelen patienter med små levercancertumörer (≤ 3 cm och ≤ 3 lymfkörtlar) behandlades med kirurgi. Efter resultaten från denna studie rekommenderar nu riktlinjerna att andelen patienter som behandlas med operation, respektive ablation, är lika,” säger Tatsuya Yamashita, läkare vid Kanazawa University i Japan och knuten till SURF-studien, till ASCO Daily News

De uppdaterade data från studiens prospektiva del på OS och RFS presenterades vid en postersession den 4 juni på ASCO.

Real-world data bekräftar tidigare resultat

Den prospektiva delen av studien, som löpte parallellt med den randomiserade delen, inkluderade 782 patienter med små levercancertumörer, varav 753 patienter var lämpliga för behandling. Patienterna var mellan 29 och 79 år gamla vid tidpunkten för inkluderingen, och hade en Child-Pugh-score på ≤7. De behandlades antingen med kirurgi (n = 382) eller RFA (n = 371). Medianuppföljningstiden var 6,8 respektive 6,7 år. 

Efter fem år levde 79,7 procent av patienterna i kirurgiarmen, respektive 79,3 procent av patienterna i RFA-armen (HR 0,98; 95 % KI: 0,75–1,30; P = 0,906). Den femåriga RFS-raten var 44,6 respektive 39,3 procent (HR 0,86; 95 % KI: 0,71–1,06; P = 0,155).

I artikeln i ASCO Daily News noterar Tatsuya Yamashita att en betydligt större andel av patienterna med levertumörer ≤ 2 cm valdes ut för RFA, än för kirurgi (72 procent mot 50,3 procent). Det fanns också fler patienter med nedsatt leverfunktion (Child-Pugh-poäng på 6–7) i RFA-gruppen än det fanns i kirurgigruppen (27,2 procent mot 20,2 procent). 

Studien har tidigare rapporterat långtidsdata för de 301 patienter som ingår i studiens randomiserade del. Här var den femåriga RFS-raten 42,7 procent för patienter i kirurgiarmen, jämfört med 43,8 procent för patienter i RFA-armen (HR 0,92, 95 % KI: 0,67–1,25; P = 0,58), medan den femåriga OS-raten var 74,6 respektive 70,4 procent (HR 0,96, 95 % KI: 0,64–1,43; P = 0,828).

Chefer

Chefredaktör och ansvarig utgivare:

Kristian Lund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Chefredaktör:

Nina Vedel-Petersen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Kommersiell chef

Marianne Østergaard
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kundansvarig, Sverige
Annika Östholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

 

Redaktion

Nordisk redaktionschef

Bo Karl Christensen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Journalister

Ann Fernholm
Madeleine Salomon
Marie Skoglund
Per Westergård
Sara Nilsson