Urinanalys kan avslöja återfall av blåscancer tidigare
En enkel urinprovsanalys kan upptäcka tecken på återfall tidigt och halvera antalet endoskopiundersökningar hos blåscancerpatienter som genomgår uppföljning.
Idag är endoskopi (kikarundersökning) det enda alternativet för patienter som behandlas för blåscancer när de behöver kontrolleras för att se om cancern har kommit tillbaka. Men enligt ny norsk-dansk forskning, publicerad i Molecular Oncology, kan det i framtiden bli möjligt för majoriteten av patienterna att helt enkelt lämna in ett urinprov. De danska och norska forskarna i studien har utvecklat en analys som kan spåra små fragment av DNA från cancerceller i urinen (utDNA) och på så sätt övervaka om cancern har kommit tillbaka.
I studien har forskarna undersökt metoden hos 47 blåscancerpatienter, som har gått på kontroller under de senaste två åren, där de har genomgått endoskopiundersökningar och samtidigt fått sina urinprover analyserade.
Resultaten visar att analysen är lika känslig som den endoskopiundersökning som används idag. I den nya studien upptäckte analysen cancerrecidiv i 21 av 23 fall. Den identifierade också alla återfall tidigt. Nästan hälften (48 procent) av återfallen hos patienterna hittades tidigare med urinanalysen än med endoskopiundersökningen. Dessutom hade metoden mindre än en procent falskt positiva resultat – det vill säga fall där urinanalysen visade tecken på cancer, men där ingen cancer hittades vid motsvarande endoskopiundersökning.
Analysen har potential att minska antalet endoskopiundersökningar med 55 procent, vilket skulle gynna 79 procent av patienterna.
Forskningen tyder också på att analysen kan användas för att identifiera patienter med särskilt hög risk för att cancern återkommer. Detta behöver undersökas vidare, men om det stämmer kan det innebära att dessa patienter kan erbjudas särskilda uppföljningsprogram, till exempel tätare eller speciellt anordnade undersökningar, eller att de kan behöva förebyggande behandling, vilket de inte får idag. På sikt kan detta innebära att fler överlever sjukdomen.